Stolthet och Fördom

Stolhet och Fördom är en riktigt klassiker skriven av Jane Austen runt sent 1700-tal och tidigt 1800.
Jane Austens är känd för den klarsynthet hon visar i sina böcker och alltid håller sig till sin egen verklighet om hur det verkligen kunde ha sett ut då under den tiden.

Boken utspelare sig i Austens värld med intriger och väl smidda gupper för att få förmånliga giftermål och vänskapsband som kan hjälpa dem upp i dem socialkretserna.
Den här gången utspelare det sig ut Elisabeth ögon och man får se hur hennes fördomfullhet leder till en rad missförstånd och en privat strid mellan henne och den högt uppsattta och stolta Mr Darcy.
Boken är helt klart läsvärd enligt mig då jag som fantasy entusiast brukar ha svårt för klassiker tycker att man får ett gott prov på hur en bok utan övernaturligheter verkligen kan trollbinda än själv med det flyt hon har i sin text och den kontroll man känner att hon har över allt hon skriver.
Om ni känner lust att läsa den så ge er tid att verkligen komma in i boken, för den kan vara rätt oförstålig i början innan man kommit in i personernas sätt att tänka och vilka socialaregler som används.


Stolthet och fördom - Jane Austen

Även jag har läst Stolthet och fördom av Jane Austen, som är hennes mest berömda roman – och enligt många hennes stora mästerverk. Titeln på boken är väldigt bra och beskriver de egenskaper som i olika grad karakteriserar bokens två huvudpersoner och som bidrar till att forma deras öden. Det är den fördomsfulla Elisabet Bennet och den stolte Mr Darcy. Samtidigt som de två utkämpar en privat strid försöker den energiska Mrs Bennet (Elisabets mor) desperat få sina döttrar lyckligt gifta.  Boken är en dels självbiografisk roman som utspelar sig under 1700- 1800 talet i södra England. Jane Austen skriver om den verkliga familjen Bennet, om deras levnadsvillkor i medelklassen.

För mig är boken en av de riktigt bra klassikerna som borde läsas av alla, den är intressant och bra. Boken är skriven lite gammaldags och kan vara svår att förstå men utöver det är det en lätt bok. Det som är nästan bäst i boken är att miljön är beskriven väldigt detaljerat och att man verkligen kan leva sig in och få en klar bild. Av mig får boken en 4a (av 5) pga att den är ganska lång och kan upplevas långtråkig.

Utdrag ur boken:
"Det är en allmänt erkänd sanning, att en ogift man, som är i besittning av en vacker förmögenhet, måste vara i behov av en hustru."

"- Är han gift eller ogift?
- Ja, kan du tänka dig, ogift! En ogift, mycket förmögen man; fyra eller fem tusen pund om året. Vilka härliga utsikter för våra flickor!
- Hur så? Vad angår det dem?
- Kära du, svarade hans hustru, nu är du verkligen dum! Du förstår väl, att jag tänker på att han skall gifta sig med en av dem.
- Är det hans avsikt, då han bosätter sig här?
- Avsikt! Hur kan du prata så fånigt? Men det är mycket troligt, att han blir kär i en av dem, och därför måste göra honom ett besök, så snart han kommer.
- Det tycker jag inte är skäl till. Du och flickorna kan ju fara dit, eller du kan låta dem fara ensamma, vilket kanhända vore ändå bättre, ty då du är lika vacker som någon av dem, skulle det kunna hända att mr Bingley tyckte bäst om dig av hela sällskapet."

"Men du håller förstås alltid på Lizzy. - Ingen av dem har mycket att komma med, svarade han, de är enfaldiga och okunniga som alla flickor, men Lizzy är verkligen en smula intelligentare än sina systrar."

//Agnes<33


Kommentarer
Postat av: Sigge

Jättebra recension! :P

2010-02-11 @ 15:09:39
Postat av: Linnea

Tycker jag med :D

2010-02-12 @ 13:50:23
Postat av: Linnea

Haha, borde kanske ha läst igenom texten lite fler gånger, har skrivit gupper? istället för kupper+m lite andra små fel:p

2010-02-12 @ 16:52:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0